Slider

ANALYSIS OF TECHNOLOGIES ANALYSIS OF WEAPONS ANALYSIS OF FLEETS ANALYSIS OF NAVAL BALANCE ANALYSIS OF WARSHIPS OF THE PAST ANALYSIS OF AIRCRAFT CARRIERS ANALYSIS OF SURFACE COMBATANTS ANALYSIS OF SUBMARINES AND MINI-SUBS ANALYSIS OF AMPHIBIOUS WARFARE SHIPS ANALYSIS OF COAST GUARD VESSELS NAVAL NEWS, BOOK REVIEWS, PHOTOS AND MORE!

Menu

Translate in your language!

Tuesday 29 October 2019

BOOK REVIEW #8: CIA & Военно-морской флот СССР

CIA & Военно-морской флот СССР
του Εμμανουήλ Μουρτζάκη
Welcome to my eighth book review, The Soviet Navy through the Central Intelligence Agency documents, by Emmanouil Mourtzakis. This book brings to light the Soviet naval Strategy and the capabilities of the Soviet Navy directly through CIA documents of that period. The book has not been published in English yet, therefore the review is written for Greek-speaking readers. 

Η συγκεκριμένη μελέτη με τίτλο "Το Πολεμικό Ναυτικό της ΕΣΣΔ μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η σύγχρονη Ρωσική Ναυτική Στρατηγική", παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ως ένθετο στο τεύχος 606 της Ναυτικής Επιθεώρησης του 2019. Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τη Σοβιετική Ναυτική Στρατηγική και Πρακτική καθώς και τις δυνατότητες του Σοβιετικού Ναυτικού, για πρώτη φορά, απευθείας από τα αρχεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ. Τα δύο πρώτα κεφάλαια επιτελούν αυτό το σκοπό, με διαχωρισμό των διαφόρων χρονικών περιόδων των αρχείων της CIA στο δεύτερο κεφάλαιο. Στη συνέχεια, στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η Ρωσική πλέον Ναυτική Στρατηγική και ο τρόπος που εφαρμόζεται σήμερα στον Αρκτικό Κύκλο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως στο προηγούμενο βιβλίο που παρουσιάστηκε εδώ, Admiral Gorshkov: The Man Who Challenged the U.S. Navy, αναδεικνύονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Σοβιετικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δυνατότητες τόσο σημαντικές που αποτέλεσαν ουσιώδη πηγή στρατηγικού, επιχειρησιακού και τακτικού προβληματισμού για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εκείνη τη περίοδο. 

Εμμανουήλ Μουρτζάκης
Ως ένθετο της Ναυτικής Επιθεώρησης τ.606
Ο συγγραφέας Εμμανουήλ Μουρτζάκης είναι Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Electrical and Computer Engineering του NPS Monterey, ΗΠΑ, Μεταπτυχιακού Διπλώματος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιά και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διπλωματικών και Γεωπολιτικών Σπουδών, CEDES. Ο συγγραφέας παρουσιάζει το προφίλ του Σοβιετικού Ναυτικού και την εξέλιξή του από μια παράκτια δύναμη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια παγκόσμια πυρηνική δύναμη, μέσα από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα με τη συνοδεία μέγαλου αριθμού χαρτών και εικόνων. Πίσω από την τιτάνια αυτή προσπάθεια ήταν κυρίως ο Ναύαρχος Sergei G. Gorshkov, ο άνθρωπος που πάλεψε και ανέδειξε το ρόλο του Ναυτικού σε ένα Κρεμλίνο όπου η η κυριαρχία του Στρατού Ξηράς ήταν βαθιά εδραιωμένη. Τη περίοδο που ακολούθησε όμως μετά το θάνατο του Στάλιν και υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Gorshkov στο Ναυτικό, η ραγδαία ανάπτυξη του Στόλου, τόσο σε μέσα αλλά και αριθμούς, μέσω ενός γιγαντιαίου ναυπηγικού προγράμματος αλλά και συνεχών τεχνολογικών εξελίξεων στο ναυτικό αγώνα, υπήρξε αδιαμφισβήτητη. Το ένθετο της Ναυτικής Επιθεώρησης και πρώτο πόνημα του συγγραφέα, έχει τα εχέγγυα για να εξελιχθεί σε ένα πλήρες βιβλίο εκτενέστερης βιβλιογραφίας που θα καλύπτει πολλές πτυχές της ιστορίας και εξέλιξης του Σοβιετικού Ναυτικού, τόσο μέσα από τη μετεξέλιξη της ναυτικής στρατηγικής και επακολούθως την ανάπτυξη των διαφόρων κλάσεων πλοίων αλλά  και να καταδείξει πως το Σοβιετικό Ναυτικό μετεξελίχθηκε σε παγκόσμια δύναμη σχεδόν ισότιμη με το Αμερικανικό Ναυτικό τη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αλλά και να εξακολουθεί να παραμένει μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις σήμερα.

Το μικρού μεγέθους αυτό βιβλίο 60 σελίδων μπορεί να το προμηθευτεί κανείς απο την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, Μαρκόνι 20, Βοτανικός. Η τιμή του μαζί με το τ.606 της πάντα αξιόλογης Ναυτικής Επιθεώρησης είναι μονάχα 3 ευρώ.

No comments:

Post a Comment